onsdag 25 januari 2012

Försmak av vår

Trots att det är januari och vintern har tagit ett grepp över oss så visar ändå naturen lite av vad som kommer snart. Solen sken från en klarblå himmel och fåglarna spelade medan de flög mellan trädtopparna. Det är inte konstigt att både människor och djur verkar få en energiboost sådana här dagar.

Med solen uppe flera minuter längre tid varje dag så känns det verkligen som tiden springer iväg. Nu till helgen är det till exempel den sista helgen som våra orr- och tjädertuppar är lovliga, så har ni inte varit på toppjakt ännu så är det hög tid. Å andra sidan så är det snart dags för en annan högtid inom jakten, nämligen vinterjakten på ripa. Att med en väl inskjuten 22:a, skidra fram i fjällen när vädret visar sig från sin bästa sida är något alla borde få uppleva minst en gång i livet. Är vädret och snöförhållandet bra så tycker jag att du också ska ta med dig hunden och hagelbössan.

  Förra året tittade blommorna i rabatten upp i mitten på april och samtidigt slängde jag på den första flintasteken på grillen. April är nu bara drygt två månader bort, så funderar du på att jaga toppfågel, spana efter fjällripor eller släppa stövaren på hare en sista gång, passa på innan det är försent.

Havet kämpar emot vintern

En hona av Större hackspett var på kottjakt i vintersolen

fredag 20 januari 2012

Men nu får det väl räcka för ett tag..

Som jag skrev tidigare kan ju snön bidra med mycket kul för oss jakt- och hundfolk. Men ca 35cm på två dagar är väl att ta i. Bilen satt fast i morse, insnöad, inplogad och med is under däcken. Jag fick använda både spade och snökedjor för att ta mig loss. Det är första gången snökedjorna kommit till användning inne i stan, men jag är mycket tacksam för att jag har dem.

Såna här dagar längtar jag till hösten. Att sitta vid elden under det egenhändigt byggda vindskyddet. Lyssna på det fräsande ljudet från muurikkan där lite av dagens byte tillagas. Sippa på en singel malt tillsammans med jaktkamraterna. Titta på hunden som ligger och vilar efter en lyckad jaktdag.
Vi ska visserligen ha en härlig vår och sommar först men det är ändå hösten jag väntar på.





torsdag 19 januari 2012

Den snöiga perioden...

Jag är ingen älskare av vinter, men det finns givetvis fördelar med all denna snö som envist återkommer varje år. Bland dessa positiva små saker så måste jag nämna några stycken.

  • Toppjakt! Denna stillsamma, men ibland fysiskt utmattande, jaktform som vi norrlänningar kan hänge oss åt. Att skidra fram efter myrkanterna spanandes efter en tjädertupp är fantastiskt. Nu toppjagar jag inte allt för ofta eftersom jag föredrar att gå med hund och hagelbössa så länge det är möjligt, men dom gånger jag gör det så är det en fantastisk upplevelse.

  • Hundträningen! Att pulsa i djup snö är en riktigt bra träning för både förare och hund. Låt din (uppvärmda) hund springa bredvid dig då du är ute och rastar tegsnässkidorna. Någon kilometer med snö upp till magen tränar hunden effektivt. Dessutom brukar de tycka att det är rätt kul. Glöm bara inte att se till att hunden får vila då och då samt att den dricker tillräckligt med vatten.

  • Skidåkningen! En solig dag, en utvilad vorsteh eller annan lämplig hund, dragsele samt ett par skateskidor. Det är receptet på en riktigt rolig aktivitet. Det är nog, enligt mig, bland det roligaste man kan göra tillsammans med sin hund utanför jakten. Se bara till att ta det lungt i början, både för din och hundens skull.



Lite luftsprång! Hunden gillar i alla fall snön.
                                       

Inlägg nummer ett!

Välkommen till Jakt med Vorsteh! Detta är en blogg som kommer att handla om mig och min strävhåriga vorsteh. Jag kommer att skriva om jakt, hundar, hundträning och annat som min värld består av. Mitt intresse sträcker sig till de flesta jaktformer och hundar, och därför kommer även andra raser än vorsteh ofta tas upp.


Återigen välkommen!