fredag 18 maj 2012

Säljer en bössa

Jag har en mycket fin hagelbössa till salu. Det är en Browning b525sporting. Bössan är en jubileumsmodell som jaguargruppen beställt och det finns inte särskilt många. Modellen skiljer sig från en vanlig b525 genom mycket snyggare trä (i klass med prestigemodellerna) och annan gravyr. Den har ställbar avtryckare och man kan välja mellan automatisk och manuell säkring. Piporna är 71cm långa, back-bored, och har 5 st choker (invector +).

Skicket är så nära nyskick som man kan komma och bössan är bara 1 år gammal. Endast 500-600 smällar har passerat piporna i dagsläget. Bössan funkar utmärkt till både sporting och jakt.

Pris: 16000 men givetvis lite billigare vid snabb affär. Licens krävs men ni som läser denna blogg vet ju redan sånt. Vid intresse, släng iväg ett mail till almenson2    @hotmail.com. Vill inte göra klickbar länk för då får jag ännu mer skräpmail.

Piporna är ventilerade med det syns dåligt på bilden

Oerhört snyggt trä. Detta hittas inte på många andra standardbössor


Det som ser ut som en tunn repa över gravyren är bara ett hårstrå.

måndag 14 maj 2012

Att träna den äldre hunden

Det är tyvärr många jägare som börjar fysträna sina hundar alldeles för sent. Hundar som står i hundgården fram till augusti och sedan cykeltränas några gånger innan jakten kommer aldrig hinna få den styrka och kondition som krävs. Resultatet blir sämre jakt och stor risk för skador på hunden.

Detta gäller i mycket stor grad när vi pratar om hundar som börjar bli äldre. Med äldre menar jag ca 7 år och uppåt. Det kanske låter hemskt att kalla en 7-årig hund för gammal men faktum är att många jakthundar redan här börjar, enligt min erfarenhet,  visa tendenser på sämre återhämtning och fler skadeproblem. Min hund är nu 7,5 år gammal och även om han fortfarande är pigg och energisk så vet jag att han varit på sin fysiska topp och att det är mitt jobb att ge honom förutsättningar för att vara frisk och vältränad så länge som möjligt.

Själv håller jag hunden i rätt bra form året runt men mellan januari och slutet av april är det framförallt lågintensiv underhållsträning som gäller. I maj börjar jag öka träningsdosen långsamt för att till jaktpremiären ha en stark och uthållig jaktkamrat.

Promenad i dragsele

I maj är huvudträningen långa snabba promenader i dragsele. Detta har visat sig vara en bra upptakt för min hund och dessutom en naturlig fortsättning på vinterns linkörning. Tanken är att hunden drar medan jag bromsar lätt. I början går vi längs grusvägar men sedan också i skogsterräng, där även hundens balans och koordination tränas. Denna typ av träning ger ingen vältränad jakthund konditionsmässigt men däremot stärks hundens kropp inför den tuffare träning som snart börjar.


Simning

När sommaren kommit så börjar jag simma med min hund och simning är också den träningsform som jag får absolut bäst resultat av på min hund. Simning tränar hundens styrka och kondition på ett otroligt skonsamt sätt och en stor bonus är det faktum att man kan träna hunden även mycket varma dagar. Detta är en utmärkt träningsform för alla hundar och har du en hund med, till exempel, höftproblem så kan simningen verkligen göra nytta för hunden.
  Jag kombinerar ofta simträning med apportträning. Långt kastade apporter ger en simtid på ca 1.5 minut styck. 10 apporter innebär alltså 15 minuters effektiv simning. 15 minuter låter inte mycket men är faktiskt en bra längd på simträningen i början av sommaren. Det tillåter muskelfästen och muskler runt höfter etc att byggas upp. I juni så simmar min hund ungefär 3x15 minuter i veckan och i juli/aug så förlänger jag passen med ytterligare ca 10 minuter. Jag simmar då och då tillsammans med hunden vilket innebär 25min simning i sträck. Men innan jag gör detta så är jag säker på att hunden klarar av det. Man kan gärna komplettera med en flytväst på hunden under dessa långa pass.

Att låta hunden simma i vass ger dig stora fördelar inför andjakten


Cykelträning

Detta är något jag är försiktig med. Jag cyklar ca en gång i veckan med hunden och det sker med största försiktighet. Cykelturen börjar alltid med 5 minuters promenad och 5 minuters långsamt trav. Jag vill att hunden ska vara ordentligt varm innan jag ökar belastningen. Huvuddelen av träningspasset sker sedan i medelsnabb trav. Jag lägger, efter första månaden, in intervaller med galopp på ca 200 meter per kilometers cykling. Längden på cykelturen blir oftast inte längre än 8 km.
Varför då denna försiktighet. Många använder cykling som huvudträning och det fungerar vanligtvis bra. Men när hunden kommit upp lite i ålder så vill jag helt enkelt ha bättre koll på att träningen sker med så liten skaderisk som möjligt. Att upptäcka, exempelvis, en sträckning på en hund medan du cyklar är inte lätt och en sträckning behöver ju inte heller göra särskilt ont på hunden om den är uppvärmd. Resultatet blir att hunden kanske springer med en kraftig sträckning i 1 mil eller ännu mer vilket kan vara riktigt illa.
På grund av detta är jag sparsam med denna form av träning och när jag cyklar så är jag oerhört noga med att titta efter små förändringar i hundens steg, just för att kunna avbryta i tid om någon skada skulle uppkomma.

Spring i sandtag

Bra styrketräning som sker på hundens villkor. Jag har turen att ha tillgång till ett inhägnat sandtag där hunden kan springa fritt. Detta ger ju givetvis kondition men det primära är att springande i lös sand är en effektiv styrketräning. Precis som vid cykling gäller det att hålla koll efter misstänkta skador samt se till att hunden är uppvärmd innan träningen.
Även här kompletterar jag många gånger med apportträning. Utlagda dummys ovanför en 20 meters brant med lös sand ger en effektiv träning för hunden.

Träningssammanfattning 

Min hunds huvudträning är alltså simning under större delen av sommaren. Han får simma ca 3 gånger i veckan. Detta kompletteras med ett cykelpass och ett "sandtagspass" (eller skogspromenad i sele) varje vecka.
 När då 25:e augusti äntligen är här kommer det visa sig hur man lyckats med träningen. Hittills har min hund alltid varit i form och jag har aldrig behövt se hunden, otränad, kämpa sig igenom de första veckorna av jakt.


Efter träningen

Jag stretchar alltid hunden efter träningen. Inte bara för att det är bra för hunden utan även för att det ger mig en chans att upptäcka skador. Jag ser också till att låta hunden vila tillräckligt mellan träningspassen och skulle det vara så att han någon gång blir halt, så ser jag till att det läker ut ordentligt innan nästa träningspass.
 Även när hösten är här och hundens arbete ska börja så tänker jag på detta. Släppen är korta med lite vila emellan och när jaktdagen är slut så är det bara vila och bra mat som gäller. Jag hoppas på att få många fler år tillsammans med min vorsteh, både hemma och i jaktskogen, och med rätt träning så tror jag att möjligheterna för detta är stora.  




fredag 11 maj 2012

Första kurserna är planerade

Nu har jag planerat en del kurser inför sommaren. Apportering, allmänlydnad och jaktdressyr står på schemat, men fler kurser kommer. Klicka på länken till höger för att läsa mer.

tisdag 8 maj 2012

Färdig instruktör

I helgen var jag uppe i Arjeplog och avslutade min instruktörsutbildning hos Hundskolan Vision. Det har varit otroligt roligt och jag har lärt mig mer än jag kunnat drömma om före utbildningen startade. Jag kommer nu, med början i juni eller juli, ordna kurser i allmänlydnad och apportering för alla hundar samt jaktdressyr och praktisk jaktträning för stående fågelhundar. Jag planerar även att ge privatlektioner om detta önskas.